פירוק שיתוף

כיצד פירוק שיתוף בגירושין מתבצע ומהי תכליתו? עורך דין רביד בראמי מסביר בקצרה

פירוק שיתוף יכול להיות לגבי מגוון רחב של נכסי הצדדים. אחד הדברים העיקריים הם נכסי נדל"ן. לעיתים, הנכס רשום על שם אחד הצדדים ואז יהיה צורך במתן פסק דין הצהרתי ולעיתים הנכס רשום על שם שני צדדים בחלקים שווים ואז יהיה צורך בפירוק שיתוף. כדי לחלק בין בני זוג שמתגרשים נכסים משותפים, כגון נכסי מקרקעין, יש לפרק תחילה את השיתוף הקיים בנכס על ידי הגשת תביעה לפירוק שיתוף.

הדבר מאפשר לחלק את התמורה או ההתחייבויות ממכירת הנכס בין הצדדים. ניתן למכור את הנכס לצד שלישי, עם חלוקת התמורה, או שאחד מבני הזוג יכול לקנות את חלקו של השני. חשוב להתייעץ בהקשר זה עם משרד עורך דין לענייני משפחה המתמחה בתיקי גירושין ובתביעות לפירוק שיתוף בנכסים בגירושין.

בד"כ, הנכס היקר ביותר המצוי בידם של בני הזוג, הוא דירת המגורים. לרוב, בני הזוג גם מתגוררים באותה דירה. באופן טבעי, לדירת מגורים יש, בדרך כלל, גם משמעות סנטימנטלית לשני בני הזוג. בעת גירושין, נפגשים הרגשות והמציאות. מבחינה רגשית, תמיד אחד מבני הזוג מעדיף להישאר בדירה ולהמשיך בגידול הילדים המשותפים בדירה. עם זאת, בן הזוג השני לא פעם יעדיף למכור את הדירה, בין היתר בשל הנטל הכספי הכבד המוטל בעת הגירושין והצורך למצוא דיור חלופי.

כאשר מוגשת תביעה לפירוק שיתוף בין בני הזוג, לבית המשפט יש סמכות לכפות על בן הזוג ה"סרבן" את פירוק השיתוף. בין היתר, בית המשפט יכול למנות כונס נכסים ולהטיל עליו את התפקיד למכור את דירת המגורים. לרוב, שכר עבודתו של כונס הנכסים ישולם כאחוז משיעור מכירת הדירה. ככלל, תביעה לפירוק שיתוף בין בני זוג מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה, לכן, במקרים כאלו, שבהם אין בין בני הזוג הסכמה לגבי מכירת דירת המגורים המשותפת, הופכת התביעה לפירוק שיתוף, לרלוונטית. כלומר, תביעה לפירוק שיתוף, היא תביעה שמוגשת ע"י אחד מבני הזוג נגד בן או בת הזוג, בבקשה למכור את דירת המגורים ואף למנות כונס נכסים, אשר ייטול על עצמו את הטיפול במכירה. במילים אחרות, מדובר בתביעה שנועדה לכפות על בן או בת הזוג הסרבנים, למכור את דירת המגורים המשותפת.

מבחינה משפטית, הדין לגבי פירוק שותפות, קבוע בחוק המקרקעין, תשכ"ט-1968, הקובע, כי מי ששותף בבעלות במקרקעין, רשאי בכל עת "לפרק" את השותפות. כלל זה רלוונטי גם לבני זוג ובלבד שהם אכן שותפים במקרקעין (כלומר: שהם רשומים יחדיו במרשם המקרקעין, בתור בעלים.

עורך דין הסכם ממון
לפתיחת הצ'אט
💬 צריכים עזרה?
→ לחצו כאן לשיחת ייעוץ ראשונית ומיידית עם עו"ד רביד בראמי
דילוג לתוכן